Login

Tillbaka till Villa Strömsfors

Välkommen tillbaka till Villa Strömsfors. Den här gången fick vi önska rum. Jag önskade det blå rummet, eller nr 7 som den handgjorda nummerskylten i läder på dörren visar. Allt har en historia. Nyckelknippan och dörrskylten har Annas* pappa gjort. Han var guldsmed. Allt har en historia. Allt är gjort med kärlek.

Det blå rummet är magnifikt på så många sätt men kanske är det lyxen med ett megastort badrum som flirtar lite extra med mig. Så det blå rummet serveras alltså med ett väl tilltaget blått badrum. Extra plus för svanen på väggen.

Det blå rummet kallas även för Ståhls rum. Detta är nämligen Ida Ståhls favoritrum. Jaha, vem är Ida Ståhl då? Jo, hennes namn ska ni lägga på minnet. Hon är en av två genier som inrett villan. Hennes klanderfria och tidlösa stil gör henne till en av våra favoritinredare. Mer stilsäker får man helt enkelt leta efter. Om jag inte minns helt fel var det villan som blev starten på många uppdrag för Idas företag. Dessutom ett supervackert instagramkonto.

*Sen har vi Anna. Det andra geniet. Anna Starrén. Hon har skrivit så fint om sin kärlekshistoria till villan här. Och all den lekfullhet och värme som finns i villan tror jag kommer från Annas glittrande personlighet. Hon har en gedigen erfarenhet av inredning i kombination med att aldrig sluta vara nyfiken och nytänkande. En oslagbar egenskap.

Vad är det man säger? En fin villa inreder sig inte själv.

Detaljerna man inte kan se sig mätt på återkommer i alla rum.

Rum nr 6. Inget litet minibadrum här heller..

Och sådant som får det att knottras på kroppen.

Bröderna Salomon och Anders-Josef Larsson bildar bruket i Strömsfors och det lilla samhället börjar blomstra. Man tillverkar glas, tändsticksaskar och järn. Så småningom tar Salomens söner, David och Oskar vidare Bruket. Tillsammans kommer de upp med etiketteringsmaskinen ”Svenske”. Detta blir en succé som skeppas över hela världen och början av 1900-talet är Strömsfors verkliga glansdagar. Brukspatronparet David och Davida Nylander bygger så Villa Strömsfors som 1908 står färdig i all sin glans. David och Davida bjuder hem långväga gäster, ser till att människorna i byn har arbete, upprättar kyrkan, skolan och driver samhället framåt. Bruket drivs sedan av David och Davidas släkt ända fram till 1975 då det läggs ner och så småningom säljs även Villan. Några olika ägare har sedan använt huset på lite olika sätt, men i många år var hon helt obebodd.

Läs mer här.

Vi tackar ödmjukast för besöket. För det personliga, varma och underbara mottagandet från personal som känns mer som vänner än något annat.

Ett litet, litet urval från den fantastiska villan byggd 1908, som ärligt talat måste upplevas på plats. Här kan man boka in sig på kommande events.